Close
Niçin Bal Tüketmeliyiz ?

Bal binlerce yıldır insanların değer verdiği ve ilaç olarak da kullanıldığı bir besin maddesidir. Bal, folklorik tıpta çok fazla kullanılmış, ilaç olarak kullanımı yüzyıllar öncesinden kayıtlara girerek, yazılı hale getirilmiştir.

Hemen her medeniyette balın yararları ile ilgili kaynaklara rastlamak mümkündür. Bal, vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal madde içermektedir. Bal, temel karbonhidratların kaynağıdır. İçeriğinde yaklaşık %17 su, %82 karbonhidrat ve % 1 oranında da proteinler, aminoasitler, vitaminler ve mineraller bulunur.

Bitkilerin nektarlarından elde edildiği için, onların şifa veren pek çok özelliğini taşımaktadır. Bir yemek kaşığı bal, 64 cal enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi yapmaktadır, beden gücü ile çalışanların, sporcuların, çocukların, yaşlıların ve nekahet dönemindeki hastaların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Balın antioksidan aktivitesi gösteren maddeler içerdiği de bilinmektedir. Bal, yapısındaki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler nedeniyle antioksidatif etkiye sahiptir.

Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahiptir,Kolay sindirilebilir olup, vücutta besin maddelerinin emilmesini kolaylaştırmada, Kalp, böbrek, karaciğer salgı bezleri, mide ve bağırsak hastalıkları diyetlerinde, Kalp spazmı ve enfarktüs hastalarına karşı koruyucu olarak, tansiyonu dengeleyici olarak, Karaciğerin glikojenin depo edemediği yetersizlik hallerinde, Mide ülseri ve bağırsaktaki yaraları tedavisinde, Gebelikte, çocuk sağlığında, damar kireçlenmesi, Astım, sinüzit, tansiyon rahatsızlıkları, sarılık, bağırsakların düzensiz çalışması, radyasyona bağlı rahatsızlıklar ve zehirlenmelere karşı, Yanık tedavisinde yaralı bölgeyi nemli, aynı “zamanda bakteri ve oksijenden uzak tutmak için, deri iltihaplanmalarında, Mikrobik kornea ülseri ve göz kapağı enfeksiyonlarının tedavisinde, ağırsak bozuklukları, gaz, hazımsızlık, yaz ishalleri, bağırsak veremine karşı, kullanılmaktadır.

Cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı pek çok kozmetik ürünün içeriğinde de bulunmaktadır. Farklı nektar kaynaklarından elde edilen balların da değişik hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir.

Örnek olarak;

Çam balı sindirim sistemi rahatsızlıklarında olumlu etki yaparken,

Narenciye balı sedatif (Sinirleri yatıştır­ıcı – sakinleştirici ) etki yapmaktadır.