Çalışkan Arılar :

Bal, dünyada en etkin çalışan fabrikalardan birinde üretilmektedir. Bu bir arı kovanıdır.

Bal arıları, kovan içinde çok sayıda yer alan arılar içinde belirli bir iş bölümünü gerçekleştiren sosyal canlıdır. Bir koloni, bir kraliçe, 500 ila 1000 erkek arı ve yaklaşık 30.000 ila 60.000  işçi arıdan oluşmaktadır.

Koloni yöneticisi kraliçe arıdır. Arı sütünden oluşan özel bir besinle beslenir. Kraliçe arı kova içinde üreme yapabilen tek canlıdır.

Yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra kraliçe arı uçan erkekarılarla çiftleşir. İğnesiz dayanıklı erkek arılar koloni içindeki tekgörevleri olan kraliçe ile çiftleşme görevini yerine getirirler. Milyonlarcasperm hücresini toplar. Kraliçe arı bir günde 3000 kadar yumurta üretmektedir.

Yumurtadan çıktıktan sonra, bu işçi arılar kovanın temizlenmesi, larvaların bakımı ve beslenmesi, bitki özlerinin toplanması, balmumu peteklerinin yapılması, kovanın korunması ve kanat hareketleriyle kovanın havalandırılarak serintutulması gibi bir dizi işi yerine getirmektedir.

Kendine yiyecek arayan arı, öncelikli olarak sarı tatlı yoncayı ziyaret eder.

500 gr. Bal yapmak için işçi arıların milyonlarca çiçeği gezerek çiçek özü toplaması gerekmektedir. Çiçek özü kaynaklarını tespit ettikten sonra birbirlerine iletmek için arıların çok çeşitli ve farklı uçuş dansları vardır.

Arı yetiştiricileri balları çiçek açma zamanına bağlı olarak ilkbahar ayından sonbahar aylarına kadar geçen sürede elde etmektedirler. Yurdumuzda ilk bal toplama zamanı Akdeniz bölgesinde narenciye bahçelerinde başlar. Genç arılar Mayıs ayı ortalarında narenciye bahçelerindeki çiçeklerden ilk ballarını toplar. Pek çok arıcı kovanlarını daha sonra çiçeklerin daha taze olduğu bölgeleri ve çiçekleri takip ederek en son çam balı toplamak için Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgesindeki çam ağaçlarının olduğu ormanlara giderek Eylül ayı sonu Ekim ayı başında biter.

Sonbaharda arı yetiştiricileri kovanlarını her kovanda yeteri kadar bal kalacak (boşaltmadan) şekilde kış için hazırlarlar. Yurdumuzda arı yetiştiricilerinin büyük bir kısmı neredeyse göçebedir ilkbahardan Sonbahar kadar taze çiçeklerin olduğu yerlere giderler.

Tatlı Sıvıyı Süzmek

Bal elde etmek için arı yetiştiricileri her kovandan petek çerçevelerini ayırırlar. Peteği saran balmumunun sıyrılmasıyla sıvı bal ortaya çıkar.

Bal süzgeci ( bir çeşit santrifüj benzeri alet) kullanıldığında bal peteklten ayrılır, ardından bal saklama tanklarına veya 26 kg`lık tenekelere konulur ve daha sonra şişelenmek üzere saklanır.