Bal ve Sağlık :

Bal karbonhidrat, amino asitler, mineral ve enzimler içeren en doğal gıda ve önemli bir besin kaynağıdır. Esas olarak früktoz ve glikoz içerir. Ayrıca maltoz, sükroz ve diğer kompleks karbonhidratlarını barındırır. Bal ortalama olarak %17-18 oranında nem içermektedir.

 

Tüm bunlara ek olarak, B6, Thiamin, Niasin, Riboflavin ve pantotenik asit gibi birçok vitamini içermektedir. Kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko gibi minerallerin yanı sıra bal içerisinde çok çeşitli amino asitler belirlenmiştir. Varsayımlara göre antioksidan açısından zengin besinlerle beslenmek, vücudu hücresel zararlardan ve muhtemel kronik hastalıkların gelişiminden korumaktadır.


Araştırmalar balın içinde çok sayıda antioksidan potansiyeli taşıyan maddenin yer aldığını göstermektedir